zaterdag 15 november 2008

Spruitenstoemp met gebakken speksneden en Leffe Bruin


Ingrediënten
Spruiten en gekookte aardappelen samen 'gestampt' tot stoemp met halve centimeter dikke sneden gebakken vers spek.


Ingrediënten voor spruitenstoemp:
400 g fijn gesneden groene kool
150 g grof gesneden rapen
300 g grof gesneden ui
200 g grof gesneden preiwit
een halve kg gehalveerde Brusselse spruiten
250 g wortelen
een tak grof gesneden witte selder
1 kg geschilde bintjesaardappelen in blokjes van 2 cm
een bouquet garni (samengebonden tuiltje van laurier en tijm)
150 g boter
zout en peper
ongeveer 2 liter kalfsfond of groentenbouillon.


Bereiding
Alle groenten 10 minuten in de boter laten 'zweten', dan kalfsfond (of bouillon) en het kruidentuiltje toevoegen en ongeveer 30 minuten zachtjes laten koken.
Daarna aardappelblokjes toevoegen en nog 20 minuten laten pruttelen onder deksel.
Halve centimeter dikke sneden vers spek bakken. Nooit werken met gerookt of gepekeld spek.

Biertip: Leffe Bruin


Het gerecht 'spruitenstoemp met spek' is eigenlijk zachtaardig van smaak. In België eten de kinderen dolgraag gerechten met stoemp, men zegt wel eens: 'het is kinnekens-eten'. Daarom passen we er de zachtaardige Leffe Bruin bij, een bier dat zoet-bitter is van smaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten