woensdag 25 februari 2009

Gezondheid in spruiten


  • Spruitjes lijken sterk op witte kool. Ze zijn als het ware minikooltjes.
  • Je kunt spruitjes het hele jaar door kopen, maar het lekkerst zijn ze tussen de herfst en het vroege voorjaar. Met kerst zijn er de meeste spruitjes.
  • Spruitjes zijn gezondheids bommetjes waarbij de gezondheidsaspecten door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond. Enkele studies daarin van de gezondheidsaspecten van spuiten zijn:
  • Spruiten zijn rijk aan vitamine A, B1, C, kalium, magnesium, fosfor en vezels. Met een vitamine C-gehalte van 150 mg per 100 gr zijn ze de absolute koploper onder de groenten. Dat is zo’n 2 tot 3 keer zoveel als per 100 gr sinaasappel.
  • Een handvol spruitjes bevat rond de vier gram vezels en dat is erg goed voor de darmwerking.
  • In spruitjes zit sulforaphane glucosinalaat. Dat is een stof die ook in andere koolsoorten zoals broccoli en witte kool voorkomt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam enzymen aanmaakt die schadelijke stoffen zoals vrije radicalen in het lichaam neutraliseren. Sommige wetenschappers geloven dat ze een goede bescherming bieden tegen ondermeer borst- en darmkanker.
  • Spruitjes bevatten veel foliumzuur. Dit is een B-vitamine die zorgt voor een goede celverdeling en aanbevolen is voor zwangere vrouwen.
  • Spruitjes eten houdt je jong! Spruiten hebben door de hoge concentratie vitamine C een positief effect op de huid.
  • Spruiten moeten in tegenstelling tot andere groenten worden gekookt in ruim water. Op deze manier gaat er zo min mogelijk vitamine C verloren.
  • (bron Louisbonduelle.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten