dinsdag 11 november 2008

Algemene informatie over Spruitjes


De spruit is een koolsoort. De groene kooltjes worden vooral geteeld in Nederland, België, Duitsland, Engeland en Polen.
Spruiten zijn kleine kooltjes die in de okselholten van de koolplanten groeien. Het is een echte wintergroente, die rond het jaar 1500 voor het eerst in België werd ontdekt. De spruiten houden van een kleibodem.
Er zijn verschillende soorten spruiten. Per soort verschillen ze in kleur, vorm, uiterlijk, sortering, smaak en oogsttijd. Alle spruiten zijn (donker- of licht)groen, hebben een ronde of ovale vorm, een glad of roffelig uiterlijk. De sortering is fijn of grof. Sommige spruitjessoorten zijn vorstbestendig.
Spruiten worden gesorteerd op de maten A, B, C, D. ‘D’ is de fijnste sortering, oplopend naar grof volgen dan ‘A’, ‘B’ en ‘C’.
Spruiten zijn vooral in de wintermaanden (tussen oktober en februari) rijkelijk aanwezig in de groenteschappen.
Gezonde spruiten hebben een frisse groene kleur, zijn hard (stevig) en hebben een mooi wit snijvlak. U kunt spruiten ongeveer een week in de koelkast bewaren. Tegenwoordig dient het gemak de mens en worden spruiten ook al schoongemaakt aangeboden. In dat geval zijn de spruiten 2 dagen houdbaar in de koelkast. U kunt spruiten invriezen door ze eerst ongeveer 3 minuten te blancheren. Veel mensen vinden dan de smaak van spruiten ook lekkerder, omdat er op die manier “de vorst over heen is geweest”. Het zetmeel van de spruit zet zich namelijk op deze manier om in suiker waardoor de smaak van de spruit zoeter wordt.


Heeft u een schitterend recept met spruiten of wilt u graag vertellen wat uw oma's geheime manier van spruiten koken was ?
Post het bij de commentaar!
Alvast bedankt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten